Kako kupiti dober avto in ne mačka v žaklju?

18.06.2019

Nakup avtomobila, sploh rabljenega, je včasih podobno lovu na skriti zaklad. Na trgu najdemo odlične ponudbe, hkrati pa še kako velja, da ni vse zlato, kar se sveti. Da se pri nakupu ne bi opekli in kupili mačka v žaklju, smo zbrali nekaj nasvetov, kako pristopiti k nakupu avtomobila.

Cena, oziroma popust, ki ga prodajalec nudi, je običajno zelo pomembna pri nakupni odločitvi. Vendar naj vas ugodna cena ne zavede. Pri odločitvi naj vas vodi razmislek o vseh vidikih nakupa. Izpostavljamo najpomembnejše.

Kakšni so pogoji financiranja?

Izberite vozilo in način financiranja, ki je v skladu z vašimi finančnimi zmožnostmi. Razmislite, kakšen znesek lahko plačate takoj in kakšen vsak mesec. Preverite kreditne in leasinške ponudbe pri različnih ponudnikih.

Kakšni so garnacijski pogoji?

V izogib kasnejšim zapletom se s trgovcem že pred nakupom natančno dogovorite o trajanju garancijske dobe in tem, kaj vse garancija zajema.

Bi menjali »staro za novo«?

Če morate še pred nakupom novega avtomobila prodati starega, je hitra in udobna rešitev, da izberete trgovca, ki bo vaš star avto vzel v račun.

Cene dobro ohranjenih vozil niso v tujini nič nižje kot v Sloveniji. Cenejše pa je lahko vozilo, ki je bilo poškodovano, katerega števec prevoženih kilometrov ne odraža realnega stanja, ali pa ima neurejeno dokumentacijo.

Kakšna je opremljenost vozila?

Na razliko v ceni pri različnih prodajalcih vplivajo tudi morebitne razlike v opremljenosti vozila. Razmislite, kakšno dodatno opremo si želite in koliko ste zanjo pripravljeni doplačati.

Kakšni stroški vas čakajo v prihodnosti?

Pred nakupom preverite, kakšen je servisni načrt, saj lahko na njegovi podlagi ocenite predvidene stroške vzdrževanja.

Od koga kupujete avtomobil?

Če avtomobil kupujete od fizične osebe, vozilo pred nakupom dobro preverite, morda celo poiščite pomoč strokovnjaka (serviserja), ki mu zaupate. Dokupite podaljšano jamstvo, če vozilo ni več v tovarniški garanciji.

Kako prodajalec rešuje reklamacije?

Resni prodajalci k reklamacijam pristopajo resno. Težave pa lahko nastopijo, ko poskušate uveljavljati reklamacijo pri nepreverjenem (pre)prodajalcu. Lahko se celo zgodi, da prodajalca, ko boste želeli uveljavljati garancijo, ne bo več. Še posebej previdni bodite, če kupujete rabljeno vozilo. Večina trgovcev skrbi za svoje dobro ime, reševanje reklamacij in zadovoljstvo kupcev pa je zanje na pomembnem mestu. Po drugi strani se pogosto izkaže, da se pri trgovcu, ki ponuja cenejša vozila, na področju reševanja reklamacij rado zapleta, saj prodaja vozila nepreverjenega porekla, varčuje pa se tudi pri pripravi vozila na prodajo.

IMATE VPRAŠANJE?
Spletno mesto za namen delovanja uporablja piškotke. Preberi več ...